Morten Pedersen

Bare enda et Matchwork-nettsted

Info om sukkermaur finner du her

Her er noen fakta om sukkermaur: Også kjent som sukkermaur, er svarte jordmaur vanlige i USA. Grunnen til dette er at de liker søt mat. I løpet av våren går de ofte inn i boliger på jakt etter mat, men disse skal ikke bekjempes. Hvis du finner sukkermaur i hjemmet ditt i februar, er det sannsynlig at du har et problem du må løse. Her er noen tips om hvordan du oppdager sukkermaur og hvordan du kan bli kvitt dem.

Svart jordmaur er raske til å finne søtsaker og lage travle maurstier. Derfor vil det nesten alltid være vellykket å bruke en åtemiddelstrategi som er søt og forgiftet. Metoden er spesielt effektiv hvis det er maur innendørs.

Utseende på jordmaur

Små, svarte og ofte i store grupper, meitemarkarbeidere er små (3-5 mm lange). De har hår på det lengste antenneleddet når de er forstørret. Flyvemaur, som dukker opp i juli-august, er dobbelt så store som arbeidere og danner enorme svermer.

Finnes sorte jordmaur i Norge?

I Sør-Norge lever svartmaur eller sukkermaur i lavtliggende områder. Det er en typisk hageplante som trives i semi-naturlige miljøer og i menneskepåvirkede miljøer. Utenfor bor de så langt nord som til Trøndelag.

Slik lever sort jordmaur

Ute i naturen bygger svarte jordmaur ofte reir i jord, sand eller råttent tre. Ofte er reiret funnet under en stein. Om dagen genererer steinen varme, og holder reiret behagelig varmt både om dagen og om natten. Når det er myke materialer tilgjengelig for å hule ut reir, vil jordmaur bosette seg innendørs for varme.


Disse maurene elsker søt mat, som de får fra honningdugg fra bladlus. Søt mat er lett tilgjengelig for dem innendørs. Kostholdet er også supplert med noen smådyr. Maur strømmer til matkilder så snart luktspor etterlates. Mange jordmaur velger å fokusere all aktivitet på en eller noen få matkilder, så maurstiene er overfylte.

På sensommeren svermer svarte jordmaur. Nye dronninger klipper av vingene og finner et passende hekkested, ideelt sett sammen med en eller flere andre dronninger. Etter etableringsfasen er over, vil dronningene kjempe mot hverandre og en vil overleve. Faktisk kan hun leve i over 20 år, og bli mor til alle andre maur i reiret. Reirstørrelser øker med antall maur i kolonien.Utvidelsen skjer mest om våren og sommeren. Et samfunn av svarte jordmaur kan ha opptil Litt mer .

sort jordmaur kan gjøre skade

Den svarte jordmauren ses ofte innendørs på jakt etter mat tidlig på våren i Norge. Deres eneste skade er at de irriterer huseiere hvis reiret er utenfor. Hvis reiret plasseres innendørs, kan de imidlertid ødelegge myke materialer som råtnende tre eller isoporisolasjon. Antraknosemaur gnager vanligvis ikke på treverk som ikke er skadet. Det er vanlig å finne store svermer av svart jordmaur med vinger i leiligheter, hus og hager i løpet av juli-august. Selv om det er vanskelig når dette skjer, har det en tendens til å avta etter noen dager siden svermene vanligvis er over på bare noen få dager. Et stort antall flygende maur i en bygning kan også tyde på at det er et reir inni.

Hvilke metoder er best for å unngå svarte jordmaur?

Her er tips fra SkadedyrHjelp. Svart jordmaur er en naturlig del av hagene våre, noe som gjør dem vanskelige å unngå. Det er mulig å gjøre husets omgivelser mindre egnet for maurreir dersom du stadig observerer maur som hekker innendørs eller finner store mengder maur som kommer inn i hjemmet ditt om våren. Utleggere eller betongplater lagt på sand kan være utmerkede hekkeplasser. Det motsatte vil være tilfelle dersom sanden erstattes med grus.Hvis maurene er færre, vil forholdene være mindre gunstige.

I tillegg anbefales det å redusere vegetasjon i nærheten av huset og å dekke ventilasjonsluker i første etasje med finmasket nett. Tett sprekker og hull i grunnmuren.

Kjemisk kontroll av jordmaur bør aldri involvere rutinemessig sprøyting, siden kjemikalier alltid vil utgjøre en risiko for å skade mennesker, andre dyr og miljøet.